Dit artikel is verschenen in Lilith nr 18,
dec/jan 1998
Links Hoog Rechts

AMBITIES

Plukster Dit is een gedeelte van een verslag van de anarcha- feministische bijeenkomst op Appelscha, geschreven door Krijn. Er is toen gepraat over beeldvorming, sex en ambitie. Het stukje over ambitie wordt er hier uitgelicht. "Ambities: de van buiten opgedrongen ambities en de persoonlijke. Een samenvatting van de bevindingen in de groep.

Iedereen ervaart veel maatschappelijke druk in een richting die niet altijd de onze is. De huisje-boompje-beestje-norm drukt zwaar. Vrijwel alle (twaalf) ambitieuze vrouwen hebben idealen die niet passen binnen de vijfdaagse, achturige werkdag. Het kost enorm veel energie om je eigen weg tegen de stroom in te bevechten. Die strijd en wat daarmee gepaard gaat (soms uitputting van ogenschijnlijk niks) waarderen we onvoldoende positief bij onszelf. We vergeten hoeveel energie er weglekt naar belemmeringen die je op je pad vindt als je niet de gebaande weg bewandelt. Voor een paar vrouwen komen daar nog de gefrustreerde verwachtingen van ouders bij, om het allemaal nog maar wat heftiger te maken. Enkele vrouwen zijn een lange weg van aanpassing gegaan en hebben de verwachte carrieretrip gedaan. Sommigen hebben moeite met het temmen van het aangeleerde arbeidsethos dat hen tot in de alternatieve beweging achtervolgt.

Overspannen worden terwijl je "werkeloos" bent... Veel vrouwen waarderden onvoldoende de eigen prestaties die we wel ambieerden, maar waarvan de maatschappelijke miskenning op ons afstraalt. Het is griezelig om uit je vertrouwde alternatieve wereldje naar buiten te treden en de vaardigheden die je daar ontwikkeld hebt op de markt te brengen je begeeft je in een vreemde cultuur en wat zal dat wel niet met jou doen? Een terechte zorg, maar het feit dat je hem koestert is je beste garantie dat het zo'n vaart niet met je zal lopen.

Alleen mensen die totaal bewusteloos maar doorlopen in hun tredmolen lopen het risico aan het eind van hun leven een verschrikkelijke ontdekking te doen over de verspilling ervan. Iemand die een beetje in kontakt blijft met haar eigen gevoel kan desnoods best een poosje in driedelig grijs rondlopen, maar zal op den duur toch weer voor de eigen verlangens en behoeften kiezen."

WeegschaalLinks Hoog Rechts
Dit artikel is verschenen in Lilith nr 18,
dec/jan 1998