Dit artikel is verschenen in Lilith nr 18,
dec/jan 1998
Links Hoog Rechts

KRANTENKNIPSELS
VERKRACHTING ZONDER DWANG SOMS STRAFBAAR

DEN HAAG (ANP) Een verkrachting die begint wanneer het slachtoffer zich daarvan niet bewust is, is strafbaar wanneer het slachtoffer de geslachtsgemeenschap vervolgens in de gaten krijgt en zich verzet. Dat heeft de Hoge Raad gisteren bepaald.

Het rechtscollege wees dit arrest in een zaak van een man uit Oude Pekela die in 1995 naar het huis van zijn ex-vrouw ging en daar met haar begon te vrijen terwil zij nog sliep. Gedurende de daad werd de vrouw wakker en verzette zich tegen de geslachtsgemeenschap. De rechtbank in Groningen sprak de man vrij van verkrachting omdat in de wet staat dat van verkrachting sprake is wanneer de dader het lichaam van het slachtoffer met geweld binnendringt.

In dit geval was dat niet zo, omdat de vrouw ten tijde van het binnendringen nog sliep en de man dus geen geweld hoefde toe te passen. Het hof in Leeuwarden achtte de man desondanks strafbaar en veroordeelde hem tot een jaar celstraf. De Hoge Raad laat dat oordeel in stand.

Volgens de raad doelt de wet met de frase 'seksueel binnendringen' niet alleen op de aanvang van de geslachtsgemeenschap, maar ook op de voortduring daarvan. "Iemand kan dus voor verkrachting worden veroordeeld wanneer de geslachtsgemeenschap zonder dwang is begonnen doch het slachtoffer in de loop daarvan tot voortzetting wordt gedwongen."

De advocaat van de verdachte, mr.A.Fokkema, reageert niet verrast op het arrest. "Ik begrijp ook wel dat deze uitspraak maatschappelijk gewenst is, maar feit is dat op de tenlastelegging sprake is van met geweld binnendringen, en niet van met geweld binnen blijven."

Eerder dit jaar oordeelde de Hoge Raad dat voor verkrachting nodig is dat het slachtoffer tegen haar wil seks heeft gehad. De raad stelde dat naar aanleiding van een vrouw uit het Friese Workum die gedurende de hele verkrachting niet doorhad dat de man niet haar vriend was. Daarom verzette ze zich ook niet tegen het vrijen.

Ook in de Workumse zaak begon de verkrachting toen de vrouw nog sliep. De raad liet de vrijspraak van deze verdachte in stand omdat de vrouw geen verzet had geboden en er zodoende ook geen sprake was van dwang.
EGYPTISCHE PROF MOET NU KINDEREN KRIJGEN

Kairo - Een vrouwelijke hoogleraar aan de Universiteit van Alexandrie moet terug naar haar man om nu zijn kind te krijgen, zo heeft een Egyptische rechtbank bepaald. De hoogleraar kernfysica had bij haar huwelijk met haar man afgesproken dat zij hun kinderwens zouden uitstellen totdat zij haar onderzoek zou hebben afgerond. De vrouw was bang dat de straling waarmee zij werkte schadelijk kon zijn voor haar ongeboren baby. Na vijftien jaar wachten vond haar man het welletjes. De twee werden het echter niet eens en in maart ging de vrouw bij de man weg. Deze spande een rechtzaak aan.
FINSE MINISTER BETAST COLLEGA

Helsinki - Elisabeth Rehn, de vroegere Finse minister van defensie, heeft met een aktetas haar Syrische ambtgenoot van het lijf moeten houden. Haar generaals hielden daarna bij gesprekken met Mustafa Tlass steeds een oogje in het zeil.

In haar gisteren uitgebrachte memoires vertelt Rehn dat Tlass een praktische en behulpzame man is, maar dat hij een onhebbelijkheid heeft: hij kan niet van vrouwen afblijven.

Toen zij in 1994 tijdens een bezoek aan Syrie met hem in een auto zat, greep Tlass met beide handen naar haar. Zij duwde hem van zich af en sloeg naar hem met haar aktetas, totdat zij bij de plaats van samenkomst waren aangekomen. Daar trok de minister, die nog steeds deel uitmaakt van de Syrische regering, zijn uniform recht. Rehn en Tlass spraken vervolgens over de explosieve situatie in het Midden-Oosten. Oud-minister Rehn (63), die begin dit jaar werd benoemd tot speciale vertegenwoordiger van de Verenigde Naties in Bosnie, verloor in 1994 de strijd om het Finse presidentschap.
Links Hoog Rechts
Dit artikel is verschenen in Lilith nr 18,
dec/jan 1998