Dit artikel is verschenen in Lilith nr 16,
Lente 1998
Links Hoog Rechts

.........GROENOORD: MACHO-OORD!!

Vrijstaat Groenoord nabij Ruigoord - een axiekamp dat verzet pleegde tegen de aanleg van de Afrikahaven door de gemeente Amsterdam.

Te gek leek het mij om net als in Engeland en Duitsland een heus axiekamp te hebben met boomhutten en tunnels. Na er zelf regelmatig te zijn geweest om het allemaal van nabij te aanschouwen, vond ik het helemaal niet zo 'te gek'! Anarchisme en feminisme bleken daar vaak ongewaardeerde begrippen. Alsof je een paar eeuwen terug in de tijd was geplaatst. Met een klein beetje fantasie zag je ze lopen: de mannen met hun berenvellen en grote knuppels. Hoe stoerder hoe beter, en hoe harder het schreeuwen hoe beter. Yabbadabbadoo: Me Fred, you Wilma. Al leken sommige Wilma's ook wel erg op een Fred.

Tevens riep het kamp bij mij associaties op van mannen uit een strafkamp die in tijden geen vrouw hadden gezien en al die tijd droomden van Pamela 'Baywatch' Anderson of iets in die strekking. Er hingen nog net geen posters aan de bomen of op het toilet.

De sfeer was nogal benauwend en je kon vaak niets anders doen dan je er uiteindelijk maar bij neerleggen of weggaan. Ik ben er in de loop der tijd een hoop vrouwen, en gelukkig ook mannen, tegen gekomen die het daar ook niet zo leuk vonden, soms niet meer wilden komen, of na het horen van de verhalen niet eens meer de moeite namen om uberhaupt te komen.

Een vrouwen axiekamp, riep ik uit, dat moet er komen! Maar al die mannen dan? Die ook graag op een leuke, anarchistische manier een kamp willen draaien... En zijn alle vrouwen wel zo OK? Ik kom er maar niet uit. Wat me in ieder geval een goed idee lijkt is om een keer een GROENFRONT! axie te organiseren met alleen maar vrouwen. En laat me dan even in de waan dat we dan naar elkaar zullen luisteren, elkaar niet proberen te overschreeuwen, gevoel durven te tonen, en gewoon lol zullen hebben. Ik heb er zin in. Jij ook?

Schrijf dan naar:

NVDA
Vrienden van GROENFRONT!
t.a.v. Carolien
Postbus 85069
3508 AB Utrecht


StripLinks Hoog Rechts
Dit artikel is verschenen in Lilith nr 16,
Lente 1998