Dit artikel is verschenen in Lilith nr 16,
Lente 1998
Links Hoog Rechts

ABORTUS: een (relatief) onbesproken onderwerp.

Abstract Sinds een paar vrouwen in mijn omgeving een abortus ondergingen, ben ik me een paar dingen af gaan vragen, Abortus is niet iets waar vrouwen mee te koop lopen -begrijpelijk denk ik. Maar terwijl je overal wordt doodgegooid met alles over zwangerschap en babies is het wel zo dat een op de zeven zwangerschappen in abortus eindigt, en daar lees ik nooit wat over. Een op de zeven: dat zijn er bijna 21.000 (in 1991). Niet in de viva, flair, opzij, of margriet of wat voor vrouwenblad dan ook heb ik ooit toevallig iets over abortus gelezen. Wel over menstruatie, anticonceptie enzovoort. Raar.

Abstract Waarom lees je nooit waar je voor abortus het beste heen kunt gaan, welke methoden er bestaan, wat de eventuele alternatieve, natuurgeneesmethoden zijn, in welke abortusklinieken foute artsen bleken te lopen, in welke goede, enzo enzo enzo ?

Abstract Het schijnt dat op internet een heleboel informatie te vinden is over verschillende klinieken in Nederland. Je kunt daarop ook zien wat de verschillen zijn. In een kliniek in Den Haag (die pre-term heet en een prettige sfeer schijnt te hebben) krijg je bijvoorbeeld een "Lichte roes", terwijl je elders vaak plaatselijk verdoofd wordt. Als je op internet wilt zoeken moet je bij "zwangerschap" zoeken, de precieze plek weet ik niet. Als er vrouwen zijn, LILITH-lezeressen of vrouwen die je kent, met slechte of juist goede ervaringen kunnen die via LILITH de tips (evt. anoniem) doorgeven.

Abstract Nog even wat feitjes. In 1985 werden 37.972 legale abortussen uitgevoerd en sindsdien geleidelijk aan minder, tot 28.685 in 1995. Van die abortussen in 1985 had het merendeel betrekking op vrouwen uit andere europeese landen. Dat het aantal abortussen zo sterk gedaald is komt doordat vrouwen uit duitsland, belgie en spanje blijkbaar niet meer naar nederland hoeven te komen voor abortus. Het aantal nederlandse vrouwen die abortus ondergaan is echter juist toegenomen: van ongeveer 17.000 naar 21.000. (bron: Statistisch jaarboek 1997, Centraal bureau voor de statistiek). Kortom: van elke honderd zwangerschappen eindigen er elk jaar meer in een abortus. Reden te meer om er eens wat meer over te weten te komen over hoe, wat en waar. Vind ik tenminste.

Anne-Marie

Links Hoog Rechts
Dit artikel is verschenen in Lilith nr 16,
Lente 1998