Dit artikel is verschenen in Lilith nr 18,
dec/jan 1998
Links Hoog Rechts

REAKTIE OP REAKTIE OP HEKSENNACHT IN GRONINGEN VAN "MADELIEF"

Heks & maan Bedankt voor jullie reaktie. Fijn dat er een openbare discussie in de Lilith is over hoe je met geweld omgaat, in plaats van onderling gemopper in de kroeg. Eerst even wat feiten rechtzetten: jullie stellen dat het aantal vrouwen dat op de heksennacht in Groningen komt steeds minder wordt en dat dat komt omdat de heksennacht steeds radikaler en rechtlijniger wordt. Dat we een strijdbare en solidaire demo, zonder smerisbegeleiding willen, klopt, maar dat betekent toch niet meteen dat deze niet 'breed' kan zijn? Breed betekent toch niet hetzelfde als niet-strijdbaar en solidair? En zoals Madelief al stelde schommelt het aantal vrouwen, onafhankelijk of de demo 'radikaal' is of niet.

Wat Madelief stelde en wat jullie lijken te delen is het gebrek aan sfeer tijdens de demo. De groep hing als los zand aan elkaar en er was weinig gezamenlijkheid. Zoals Madelief stelt: als je dit soort dingen zonder geweld wilt oplossen is elkaar steunen een voorwaarde. Misschien kan een beter voorprogramma helpen in het creëren van een strijdbare sfeer, maar dat neemt niet weg dat niet alleen de organisatie, maar de hele groep verantwoordelijk is voor een goede sfeer.

Jullie stellen dat de sfeer van de laatste heksennacht was: "fuck politics, let's riot". Dat vindt ik een totaal overtrokken en onware uitspraak. Oke, we hebben gekozen om een aantal concessies niet te willen doen: geen smeris, geen mannen in de demo, lopen in het beruchte uitgaangsgebiedje en voor sommige mannen provocerende leuzen. We hebben van te voren besloten geweld niet perse uit de weg te gaan, als daar een aanleiding voor zou zijn en niet opnieuw weer alles te pikken. Dat betekent niet dat we op zoek zijn naar een rel, maar confrontatie ook niet uit de weg zouden gaan. Dat is een politieke keuze en zeker niet hetzelfde als "fuck politics, let's riot".

individueel redactie-medewerkster

Poes
Links Hoog Rechts
Dit artikel is verschenen in Lilith nr 18,
dec/jan 1998