Dit artikel is verschenen in Lilith nr 18,
dec/jan 1998
Links Hoog Rechts

Reaktie op reaktie op het incident tijdens de heksennacht in Groningen.

Even de feiten terughalen:

Vuist

De vrouwendemonstratie bevond zich op de Grote Markt in Groningen toen opeens een nogal aangeschoten manspersoon van opzij de demo in wilde lopen, hij reageerde agressief op een vrouw die hem wegduwde van de demo.

Ik vind dat er een duidelijk verschil is tussen het ergens mee eens zijn en je solidair verklaren met.
Het is wel duidelijk dat het hele gebeuren natuurlijk niet van te voren gepland en bedacht was en dat het van te voren heel moeilijk is om van een groep van ongeveer 75 vrouwen te verwachten dat iedereen zich op dezelfde manier gedraagt als zij beledigd wordt.
Het lijkt mij veel belangrijker om nu vooruit te kijken naar de volgende heksennacht in plaats elkaar met een verwijtend vingertje na te wijzen over gebeurtenissen die onwillekeurig gebeurt zijn. Verder vind ik het echt jammer dat de hele demonstratie en het functioneren van de organiseren alleen maar gemeten wordt aan twee conflicten met lastige mannetjes en pakweg vijf vrouwen die er fysiek op reageerden. Een discussie met dat soort mannen is in al die jaren dat de heksennacht gevierd wordt nog nooit gelukt, en waarom zouden we daar ook energie in steken.
(A) Kom op, we lopen er voor en met elkaar en voor alle vrouwen die het zat zijn dat hun ruimte beperkt, bedreigd en ingenomen wordt door een stel seksistische zakken en als een paar vrouwen daar heftig op reageren als dat dan ook daadwerkelijk gebeurd juist op een heksennacht dan verklaar je je gewoon solidair. Heeft iemand een keer haar agressie niet onder controle (mocht dat al echt zo gebeurd zijn) dan is dat toch niet meer dan logisch? We gaan juist de straat op omdat we woest zijn.
Iedere vrouw gaat daar met haar eigen gevoel naar toe en heeft haar eigen redenen om al dan niet te reageren en zoiets moet je volgens mij respecteren en zien als een incident, niet als een beleid van de organisatie. Niks "fuck politics, let's riot". We willen gewoon een toffe heksennacht met zo min mogelijk geweld en een knalfeest zonder politie in de zaal maar gaan elkaar niet afvallen omdat een deelneemster heftig reageert. Die man wilde gewoon echt niet weg en bleef zijn vleeswaren elke keer opnieuw uit zijn broek halen (hmpfr). Daarna ging hij opnieuw achter de demonstratie aan. Natuurlijk moeten we het hebben over conflictbeheersing tijdens de heksennacht maar het zou heel goed kunnen dat er onverhoeds toch weer een vrouw woest wordt en een man het vuur aan de schenen legt Zo gaat dat in het leven, je kunt het niet allemaal van te voren bedenken en plannen.

Kitty.

Handtekening
Tekening
Links Hoog Rechts
Dit artikel is verschenen in Lilith nr 18,
dec/jan 1998