Dit artikel is verschenen in Lilith nr 16,
Lente 1998
Links Hoog Rechts

Intermediair

Keuken Een poosje geleden was ik bij een vriendin, die giegelend vertelde dat haar moeder een stukje uit de Intermediair had voorgelezen en dat het 'echt super' was. Ik moest en zou het lezen en de drie bladzijden werden dan ook bij het ontbijt onder mijn neus geduwd. Ik begon te lezen en.... inderdaad dat was smullen. Dames hier een stukje samengevat ENTERTAINMENT!


(Intermediair 13 nov 1997 nr. 46),

De Nutteloze Man (Deel 1),

Keuken Honey, l've made a terrible mistake,
I've given you my role.
Now I promise you
I'm going back to leading.

Kronkel

Ruim 700 duizend promise keepers kwamen bij elkaar om de wereld te beloven dat ze in de toekomst betere mannen zouden worden. Na twee feministische golven laten vrouwen zich natuurlijk niet meer terug jagen naar hun recht, het aanrecht (jah, betere mannen... wat houdt dat nou in?). Vooralsnog is er nog geen gelijke verdeling van macht, maar zeker de westerse vrouwen komen in de buurt van de eens geformuleerde idealen.

In Zweden en de VS werken meer vrouwen dan mannen. Volgens de WRR (wetenschappelijke raad voor het regeringsbeleid) zal dat in het jaar 2020 ook zo zijn in Nederland.

De afname van de mannen op de arbeidsmarkt is gelijk aan de stijging van deelname van vrouwen op arbeidsmarkt. Een stijging die niet te stoppen is aldus de onderzoekers. Voornaamste oorzaak is de snelle stijging van het onderwijsniveau van vrouwen. Werkende vrouwen zijn nu gemiddeld hoger opgeleid dan mannen. Vrouwen verdienen alleen nog steeds minder!

Het percentage van vrouwen dat een eigen inkomstenbron heeft is gestegen van

40% in 1977 X X X X

via
61% in 1989 X X X X X X

tot
74% in 1995. X X X X X X X 1/2

De maatschappelijke acceptatie van het verschijnsel 'werkende moeder' steeg nog sneller. In 1964 vond 84% van de bevolking deze combinatie nog bezwaarlijk, in 1995 was dat nog maar 16%.

Deze toegenomen economische onafhankelijkheid, geeft vrouwen een gevoel van persoonlijke vrijheid. Jonge meiden van nu verwachten niets anders dan een toekomst met een opleiding en een goede baan.

Maar hoe zit het eigenlijk met de mannen? Daarover meer in deel twee.

KronkelLinks Hoog Rechts
Dit artikel is verschenen in Lilith nr 16,
Lente 1998