Dit artikel is verschenen in Lilith nr 13,
Lente/Zomer 1997
Links Hoog Rechts

VROUWEN THUIS UIT ANGST VOOR MANNEN?!

3 Vrouwen tillen maan? Een aantal maanden geleden zijn er in korte tijd 5 vrouwen vermoord in Groningen. De eerste 3 vrouwen zijn waarschijnlijk door vriend of ex-vriend om het leven gebracht (problemen in de relatie-sfeer noemen ze dat!), de laatste 2 zijn 'zomaar' vermoord. Een spookbeeld.... waarom is dat hen overkomen, had 't niet net zo goed iemand anders kunnen zijn?.... Boosheid, maar bij veel vrouwen ook angst, logisch... maar ik ben er kwaad over, dat een paar mannen zoveel angst teweeg kunnen brengen, ongetwijfeld niet bij alle vrouwen, maar wel bij veel....

In die tijd stond er ook een stukje in het Nieuwsblad over een paar vrouwen, die in het centrum verkracht waren en langs de studentenverenigingen waren gegaan om vrouwen te waarschuwen niet alleen over straat te gaan.

'Daar gaan we weer', dacht ik. Eerst in Utrecht, nu moeten ook in Groningen de vrouwen thuisblijven. Ik loop vaak 's avonds laat alleen over straat en 't valt me op hoe weinig vrouwen er lopen. Liggen die op tijd in bed, of gaan ze de straat liever niet op?.....

Een week voor de Hexennacht staat er het volgende in de krant: De 2 grootste studentenverenigingen (met een hoog tot abnormaal hoog ballen-gehalte) waarschuwen vrouwen 's avonds niet meer alleen over straat te gaan. Het lijkt hun een goed idee de oude traditie in ere te herstellen dat de man de vrouw naar huis brengt!!

Ze willen terug naar de middeleeuwen, naar de tijd van de ridders en de hofdames! Wat is er mooier dan een schone jonkvrouw en een stoere ridder, die haar beschermt....

Je kan er om lachen, maar 't is weer het oude verhaal. Vrouwen kunnen niet op zichzelf passen en hebben een man nodig. In plaats van vrouwen sterker te maken worden ze op deze manier bang en afhankelijk gemaakt. Als jou je levenlang wordt aangepraat dat je jezelf niet kunt beschermen is de kans groot dat je dat inderdaad ook niet kan als het nodig is... Door vrouwen (en mannen) te laten denken dat (sexueel) geweld iets onontkoombaars is wordt het bestaan ervan door de maatschappij geaccepteert. En iets wat geaccepteert wordt blijft bestaan.

Ondertussen worden mannen in hun ego gesterkt door hen een rol van beschermer toe te delen. De machtsverschillen worden op deze manier perfect in stand gehouden.
Het blijkt dat veel vrouwen zich tegen een aanvaller kunnen verdedigen. De kans dat je er goed vanaf komt is zelfs veel groter als je je verdedigt. Het is dus veel zinniger vrouwen te leren van zich af te slaan en hun zelfvertrouwen te vergroten, dan ze te laten geloven in hun zgn. weerloosheid.

Victory is born!!

(Sexueel) geweld is iets wat anderen doen, de enge man in de bosjes (niet de dronken student... 80% van de verkrachters is een vriend of bekende, slim hoor om je door een vriend naar huis te laten brengen!)
Waarom worden mannelijke studenten niet aangesproken op hun gedrag? De sfeer op straat wordt nl. nogal vaak verpest door hun (dronken) geschreeuw, hun arrogante en sexistische gedrag. Ze gedragen zich of de wereld van hun is. Het is misschien wel m.n. dit soort gedrag van veel mannen, wat het voor veel vrouwen bedreigend, of op zijn minst vervelend maakt om alleen over straat te gaan.
Hoe minder vrouwen er op straat lopen hoe eenzamer die vrouwen zijn die er wel lopen en hoe harder het geschreeuw van vervelende mannen in je oren klinkt.

Het is beter de oorzaken van (sexueel) geweld te bestrijden, dan je aan de gevolgen aan te passen.


Links Hoog Rechts
Dit artikel is verschenen in Lilith nr 13,
Lente/Zomer 1997