Dit artikel is verschenen in Lilith nr 13,
Lente/Zomer 1997
Links Hoog Rechts

GREENHAM COMMON WOMAN'S PEACE CAMP

RECHTZAAK IN READING CROWN COURT - 11 AUGUSTUS

Vuist Op 11 aug., om 10.30u. (voorlopig vastgestelde datum) verschijnen 4 vrouwen van het Woman's Peace Camp voor de rechter. Op 21 maart 1996 hebben zij bij de Atomic Weapons Establishment Aldermaston een hekkenknipaxie uitgevoerd. Zij zullen zich verdedigen door het engelse verdrag waarin het gebruik van of de dreiging met kernwapens verboden wordt, aan te halen. De gedaagden brengen getuigen experts met wetenschappelijk onderzocht bewijs met zich mee om een koppeling te leggen tussen wapens met uranium koppen en de fabricage van Depleted Uranium in Aldermaston. Deze wapens werden voor het eerst in de Golfoorlog in '91/'92 gebruikt en hebben grote gebieden van Irak en Koeweit besmet. Soldaten van de geallieerde krachten hebben ziektesymptomen die waarschijnlijk zijn veroorzaakt doordat ze in contact zijn geweest met deze wapens.

Het International Committee for Radiological Protection heeft in een rapport, onder de kop "het gebruik van Depleted Uranium in de Golfoorlog", verklaard dat de straling van de uranium koppen, gebruikt om Irakese tanks buiten gevecht te stellen, onzichtbaar is en dat alleen al de tank munitie meer dan 50.000lbs Depleted Uranium zou bevatten. Dit is genoeg radioactief materiaal voor 500.000 doden.

Straaljager

De rechtzaak is belangrijk omdat het de eerste zaak is waar aan gewone burgers, in de vorm van een jury, gevraagd zal worden te beslissen of het legaal is om kernwapens in te zetten of deze als dreiging te gebruiken. De jury zal niet alleen met legale wetten/beslissingen geconfronteerd worden maar ook met een moreel dilemma.

Wij zouden het fijn vinden wanneer mensen die strijden voor geweldloosheid ons bij de rechtzaak zouden steunen. De zaak duurt 1, misschien 2 weken. Komt allen!

Het Reading Crown Court zal later in het jaar verhuizen naar een nieuw gebouw. Bel van tevoren naar het kamp voor de lokatie en een bevestiging van de datum waarop de zaak voorkomt.

tel:0374136728, dagelijks tussen 19.30u. en 21.30u., of schrijf:
Woman's Peace Camp,
Greenham Common,
Berkshire RG 19 6 HN
Engeland.

Betonschaar in hek

KATRINA HOWSE

Bij de komende General Elections zal Katrina Howse van het Woman's Peace Camp in Greenham Common de toekomstige parlementaire kandidate van de Socialist Labour Party zijn voor een zetel in Newbury. Deze kandidaatschap zal een financiele druk op het kamp leggen, maar wij hebben het gevoel dat het nodig is om aan het politiek debat deel te nemen om de link te leggen tussen de uitgaven van de overheid aan bewapening en de tekortkomingen van gelden voor het creeeren van banen, scholing en gezondheidszorg.

Als je Katrina's kampagne wilt steunen, zend dan je bijdrage naar het Woman's Peace Camp. Als je meer wilt weten kun je bellen, tel: 0421596424/0374136728, dagelijks tussen 19.30u. en 21.30u.


Links Hoog Rechts
Dit artikel is verschenen in Lilith nr 13,
Lente/Zomer 1997